Vodna črpalka ter rezervoar za deževnico

vodna-crpalka-ter-rezervoar-za-dezevnicoVodne črpalke so primerne za veliko različnih stvari, njihov glaven namen pa je seveda črpanje vode. Vodo lahko črpamo iz različnih razlogov, lahko jo črpamo iz rezervoarja za zalivanje vrta, lahko črpamo vodo iz naprimer poplavljenih kletnih prostorov, iz nižje ležečih predelov v višje, prečrpavanje vode iz ribnikov in še marsikaj.

Obstaja več različnih tipov vodnih črpalk, cene pa se gibljejo od 50€ pa vse do več sto ali celo tisoč evrov. Za normalne uporabnike zadošča vodna črpalka srednjega razreda, ta običajno vsebuje tudi plavajoča stikala, ki črpalko avtomatsko izklopijo, ko je gladina vode prenizka. Vodne črpalke imajo nameščene univerzalen priključek, kar jim omogoča priklop na vse standardne cevi primerne za pretok črpalke. Črpalke so primerne tudi za prenos vode iz rezervoarja za deževnico.

Zbiranje deževnice je lahko zelo koristno, s tem ne le prihranimo pri vodi in s tem varujemo okolje, deževnica pa je tudi bolj primerna za rastline kot voda iz pipe. Deževnica vsebuje najbolj primerno količino mineralov in drugih snovi za rast rastlin. Za zbiranje te vode je najprimernejši rezervoar za deževnico.

Rezervoarje za deževnico lahko srečamo tudi pod drugimi imeni kot so IBC sod in podobno. Ti rezervoarji so izdelani iz plastike, ki je primerna tudi za živila. Odlikuje jih trpežnost in dolga življenjska doba. Mogoče je ena izmed negativnih lastnosti nabiranje alg, vendar je to naraven proces ki ga s samim materialom ne moremo preprečiti, lahko pa deževnici dodamo neškodljive raztopine, ki razvijajo razvoj alg.

Vodna črpalka in rezervoar za deževnico sta definitivno dve izmed stvari, ki ne smeta manjkati v vaši hiši.