Toplotne črpalke in njihovo vzdrževanje

toplotna-crpalka-4Toplotne črpalke so naprave prihodnosti, tako kot čisto običajna in enostavna naprava pa tudi TČ potrebuje servis in redno vzdrževanje. Ne glede ali je to TČ zrak voda ali pa toplotna črpalka inverter, redno vzdrževanje in servis sta neizogibna.

Trenutno so toplotne črpalke najbolj popularne na vsem trgu ogrevalnih in hladilnih elementov in prav je tako. Prostore ali sanitarno vodo vam lahko ogrejejo za zelo majhen denar in z malo električne energije. Pri svojem delovanju pa so prijazne tudi do okolja, saj je vzdrževanje zmanjšano na minimum. Prav zaradi minimalnega izpusta škodljivih snovi v okolje, pa ste upravičeni tudi do davčne olajšave oz. subvencije EKO sklada. Najbolj žalostno je to, da so cene teh naprav še precej drage, saj bi zaradi svoje učinkovitosti lahko nadomestile marsikatere potratne in okoljsko obremenjujoče sisteme.

Sam sistem je sicer kar drag, a subvencije Eko skladov to precej olajšajo, amortizacija sistema pa je zelo hitra. Ko se vam nakup povrne se ogrevate praktično zastonj. Vsak ogrevalni sistem ima svoje prednosti in slabosti ter posebnosti. Obstaja kar nekaj ralzličnih toplotnih črpalk, vsaka pa ima svoj princip delovanja. Če bi se spuščali v podrobnosti, lahko o tem govorimo predolgo, na splošno pa je princip tak, da naprava črpa hladen zrak iz okolice in ga s pomočjo pritiskov v kompresorju spreminja v toplega.

Redni servisi in pregledi so nujno potrebni, zagotavljajo dolgo življenjsko dobo proizvoda, prvi pregled pa naj bi se opravil nekje dve leti od nakupa. Na prvem mestu je pregled same zunanjosti naprave in njenih instalacij, nato sledi čiščenje in pa ostale kontrole in vzdrževanje.