Registracija domene

Kaj je domena?

Registracija domeneDomena je del celotnega internetnega naslova oziroma URL-ja. Domeno (npr. .com, .org., net., .si) lahko registrira vsakdo. Vsaka domena je v svetovnem merilu unikat, kar pomeni, da je lahko registrirana samo enkrat. Pravzaprav na kratko je domena naslov, ki ga nekdo vtipka ali klikne, ko želi priti do vaše spletne strani.

http://www.google.si/ – internetni naslov
google.si – domena

Registracija domene

V Sloveniji se največkrat registrira domena .si, katero vzdržuje javni zavod ARNES, ki je strežnik za domene. Vse domene .si so vpisane v ARNES-ovi bazi. Domeno lahko registrirate pri pooblaščenih registratorjih domen. V spletnem vmesniku boste lahko domeno preverili, če ni slučajno že »zasedena« oziroma jo uporablja nek drug uporabnik. Če je le-ta prosta, jo boste lahko naročili. Za dokazilo, da ste vi lastnik te domene boste morali izpolniti obrazce. Registracija domene je zelo preprosta stvar, edina slabost je ta, da vam lahko ime domene »vzame« nekdo drug pred vami.

Registracija tujih domen

Tudi domene kot so.com, .net, .org lahko registrirate pri slovenskih lahko pa tudi pri tujih registratorjih.

Katere domene poznamo?
– .com; v začetku je bila le-ta namenjena za podjetja (company)
– .net; omrežna infrastruktura
– .org; organizacije
– .si; slovenska domena
– .biz; namenjena za poslovni svet
– .edu; namenjena izobraževalnim organizacijam, predvsem tistim iz ZDA
– .gov; agencije vlade ZDA
– .name; namenjene posameznikom
– .info; informacije

Spletno gostovanje ali gostovanje spletnih strani je izraz, ki pove, da je naša spletna stran objavljena nekje na strežniku, od tam pa jo potem odpirajo naši obiskovalci, prav zato pa potrebujemo tudi registracijo domene. Strežnik je naprava, ki je prižgana 24 ur na dan in vašim obiskovalcem »streže« vaše spletne strani.