Kako izbrati ustrezen tiskalnik

tiskalnikV zadnjih letih je bilo na področju računalniške opreme veliko slišati o razlikah med laserskimi in kapljičnimi tiskalniki. Katere so tiste glavne razlike, na podlagi katerih se potrošniki odločajo za nakup tega izdelka?
Prvi kriterij, na podlagi katerega se odločamo na nakup, je zagotovo cena. Kapljični tiskalnik lahko dobimo že za okrog 50€, običajno pa nam zvesto služi vsaj nekaj let. Na drugi strani se cene dobrih laserskih tiskalnikov gibajo med 150 in 200€, ta številka pa je v zadnjih letih močno padla. Pred nakupom je dobro, če potrošnik razmisli tudi o tem, koliko stane nadomestna kartuša za kapljični tiskalnik ter koliko toner za laserski tiskalnik. Če ceno kartuše delite s število natisnjenih strani, dobite ceno na stran, ki predstavlja dober kriterij za odločanje.
Bistven vidik je tudi hitrost tiskalnika, ki jo proizvajalci izražajo v PPM oziroma straneh na minuto, vendar je treba biti pri tem podatku pozoren, saj proizvajalci običajno navajajo PPM pri najnižji kvaliteti tiskanja. Tiskalnik mora poleg že omenjenih lastnosti omogočati tudi dobro povezljivost z računalnikom, pri čemer pride prav na primer USB kabel. Pri tem se kapljični in laserski tiskalniki ne razlikujejo bistveno, vse je odvisno od posamičnega izdelka.
Če povzamemo, je za običajnega uporabnika verjetno bolj primeren kapljični tiskalnik, saj so stroški nakupa in vzdrževanja nižji. Seveda je končna odločitev v rokah vsakega posameznika, ki se glede na svoje potrebe lahko odloči tudi za laserski ali pa foto tiskalnik.